Szürke selyemgomba

Amanita vaginataKalap: A fehér lebenyes bocskorból gyorsan fejlődik ki a gomba. A világos vagy sötétszürke kalap először félgömb vagy kúp alakú, majd lassan kiterül, míg végül majdnem lapos lesz. Azonnal szembetűnő a kalap peremének erős bordázottsága.

Lemezek: Sűrűn állnak, nem nőnek rá a tönkre, kissé hasasok és mindig fehérek maradnak.

Tönk: A maximum 12(15) cm magasra megnövő, karcsú tönk meglehetősen vékony és törékeny gomba benyomását kelti. Felfelé elvékonyodik, felülete valamelyest kígyóbőrszerű vagy nagyon finoman pelyhes. Színe a fehér és a világosszürke különböző árnyalatai között változik. Jól fejlett bocskora van, ami hüvelyszerű.

Hús: Fehér, törékeny húsa enyhe ízű, nincs különösebb szaga.

Spóra: Fehér; (9)-9,5-12-(13) µm; gömb alakú

Előfordulás: Lombos- és tűlevelű erdőket egyaránt benépesíti. Magyarországon közönséges faj. Termőteste június és október között fejlődik.

Fogyaszthatóság: A szürke selyemgomba ehető, de nyersen megárthat. Törékenysége miatt azonban nem közkedvet.

Összetéveszthetőség: A szürke selyemgomba általános burka hasonlít a fehér  és Gyilkos galócához, de jól felismerhető a tönk töve alapján. Ehhez jön még a kalap peremének többnyire kifejezett, sugaras bordázottsága. Nincs gallérja sem és ritkán vannak burokmaradványok a kalapbőrön.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Rőt selyemgomba

Megjegyzés: Ezt a gombát viszont nem ajánlatos nyersen fogyasztani, mert méreganyagot tartalmaz, ami azonban hő hatására lebomlik. A vaginata jelentése hüvelyes, vagy védett köpeny. Az angol neve Grisette a francia gris szóból származik, ami szürkét jelent, és a durva szürke gyapjú anyagra használják. A nevet olyan egyesületbe tartozó (fiatal francia munkásosztálybeli nők)-re is használták, akik ilyen anyagból készült ruhákat viseltek.

FajleírásJean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard írta le ezt a fajt 1782-ben, és Agaricus vaginatus-nak  nevezte el. (A legtöbb lemezes gomba először az Agaricus nemzetségbe tartozott!) 1783-ban, a nagy svéd mikológus Elias Magnus Fries sorolta át az Amanita nemzetségbe, és ő adta az Amanita vaginata nevet, amelyet a mai napig használnak.