Császárgalóca

Császárgomba

Amanita caesareaVédett Vörös Lista: 0
Természetvédelmi érték 5000.-

Kalap: Félgömb alakúból domború, később kiterülő 5-20 cm széles. Narancsvörös de lehet tűzvörös vagy sárga is, tetején néha nagy, fehér burokmaradványok tapadnak. Széle finoman bordás. Bőre lehúzható.

Lemezek: Halványsárgák, később élénk citromsárgák, nem lefutók, szélesek, különösen a kalap szélén.

Tönk: Hengeres, tömör, alul gumósan megvastagodó, 8-15 cm hosszú, 2-3 cm vastag. Sárga, citromsárga vagy aranysárga. Gallérja is sárga, nagy, lelógó, felül finoman bordázott. A gumó szélén nagy, vastag, elálló, fehér színű, széles, zsákszerű bocskor van, amelynek felső széle több csúcsra széthasadozik.

Hús: Puha, sárgásfehér, a kalapbőr alatt sárgás-piros, a tönk közepében és aljában pedig fehér. Jóízű, gyengén kellemes illatú.

Spóra: Fehér; (8)-9-12-(14) x 6-7-(8) µm; ovális, tojásdad alakú.

Előfordulás: Leginkább tölgyesben, szelídgesztenyésben található, de mindig csak a fák mellett, mert gyökérkapcsolt gomba. Előfordul fenyvesben és mogyorócserjék között is. A melegebb, száraz, agyagos talajt kedveli, mert a melegebb vidékek gombája. Melegebb években néhol tömegesen is előjön, de általában nem mondható gyakorinak. Június és október között, főleg augusztusban jelentkezik.

Fogyaszthatóság: Védet gomba ne szedjük le, és ne fogyasszuk! A régi római idők óta ismert és az egyik legtöbbre tartott gombafaj. Igen ízletesen és sokféleképpen elkészíthető. Konzervnek, salátának és szárítmánynak is jó. Az ételt a főzéskor kioldódó sárga szín szépen megfesti. De Magyarországon védett!!!

Összetéveszthetőség: Minden hasonló galócától feltűnően és összetéveszthetetlenül megkülönbözteti élénksárga tönkje és lemezei. A mérgező Légyölő galóca lemezei és tönkje fehér. A hasonló színű galambgombáknak nincsen gallérjuk és bocskoruk, tönkjük sem sárga, és húsuk pattanva törő.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Légyölő galóca

Megjegyzés: A császárgombát már az ókorban is nagyra értékelték a római császárok, innen ered a neve. Fiatalon kacsatojás nagyságú is lehet, felül szélesebb, teljesen zárt, vastag, fehér burokban van.

Fajleírás: Giovanni Antonio Scopoliz írta le először 1772-ben, és kezdetben Agaricus caesareus-nak nevezték. (A legtöbb lemezes gomba először az Agaricus nemzetségbe tartozott) 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon sorolta át az új Amanita nemzetségbe Amanita Caesarea néven.