Selymes csengettyűgomba

Pluteus petasatusVeszélyeztetett Vörös Lista: 3

Kalap: 4-15 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik, gyakran púpos; fehéres, közepe sötétebb, többé-kevésbé halvány- vagy barnásszürke; felülete középen finoman szálas, pikkelykés, száraz időben felrepedezhet.

Lemezek: Szabadon állók, hasasak, szélesek; sokáig fehéresek, majd rózsaszínűek, végül húsvörösek lesznek.

Tönk: 5-15 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag; hengeres, gyakran csoportos; fehéres; felülete a tövénél sokszor barnán szálas.

Hús: A kalapban vékony, puha, vizenyős, a tönkben szálas; fehéres; szaga idősen kellemetlenül édeskés, kissé retekre emlékeztet, íze enyhe.

Spóra: Rózsaszín; 6-10 x 4-6 µm; elliptikus, sima.

Előfordulás: Júniustól novemberig; korhadt faanyagon, fűrészporon vagy szalmabálákon is növő, hazánkban elég ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető a szintén rózsás lemezszínű, mérgező Nagy döggombával, de annak tönkje nem fordítható ki csuklósán a kalapból, húsa lisztszagú, és talajon nő. Az ehető Barna csengettyűgomba kalapja sötétebb színű.

Megjegyzés: A pluteus jelentése pajzs, a gomba kalapformájára utal ebben a nemzetségben. A fajnév a petasatus latin eredetű,  a petasum-kalap szóból ered; jelentése kalapos.

Fajleírás: 1838-ban Elias Magnus Fries írta le a fajt Agaricus petasatus néven. 1876-ban a francia Claude Casimir Gillet (1806-1896) sorolta át a jelenlegi Pluteus nemzetséghez.