Tarka tinóru

Suillus variegatusKalap: A kalap 6-15 cm széles. A fiatal gomba félgömb alakú, pereme erősen begöngyölt, később domború, párna formájú, végül kiterül, közepe benyomottá válik és szabálytalanul ka- réjos lesz. Sárgásbarna vagy narancs-okkerszínű felületét sárgás olívszürke, a kalap közepe felé sűrűbb és erősebben rányomott, szálas pikkelyek borítják. Fiatalon durván nemezes. Nedves időben a bőr csak kissé tapadós, különben száraz.

Csöves rész: A csövek piszkos halványsárgák, narancsszínű árnyalattal, végül sárgászöldek. A pórusok kissé sötétebb és piszkosabb színűek, nyomásra kissé kékülnek; kicsik, kerekek vagy kissé szögletesek.

Tönk: A tönk 7-10 cm hosszú és 1,5-2,5 cm vastag lehet. Kezdetben hasas, később hengeres, megvastagodott bázissal. A színe világosabb a kalapénál, a töve felé inkább narancsbarna, a tönk csúcsán élénkebben narancssárgás, felülete nagyon finoman nemezes.

Hús: A hús sárgás vagy halvány narancssárga, többé-kevésbé kékül, a tönkben szálas, kemény, az idős kalapban puha húsú. Gyenge szagú és enyhe ízű.

Spóra: Olívbarnás; 8-11 x 3-4μm; orsó alakú (mindkét végén elvékonyodó).

Előfordulás: Egész Európában általában mindenfelé elterjedt, sokfelé tömeggombának számít. Hazánkban nem gyakori. Erdeifenyő vagy feketefenyő alatt nő savanyú, vagy legalábbis a felszínén kisavanyodott talajon. Az Alpokban 2000 m magasságig megy fel. Termőtestet júniustól novemberig hoz.

Fogyaszthatóság: Étkezési gomba, de nem számít különösebben jóízűnek.

Összetéveszthetőség: A Tehéntinóruval téveszthető össze, ennek azonban sima, nedvesen erősen tapadós a kalapja.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Tehéntinóru

Megjegyzés: A variegatus jelentése sokféle, változatos. A nemzetségnév latin szó, jelentése sertés. A nemzetség gombáinak tapintása zsíros, erre utal a név.

Fajleírás: 1810-ben a svéd mikológus Olof (Peter) Swartz (1760-1818) írta le ezt a tinórut tudományosan, ő adta a binomiális nevét, Boletus variegatus. 1888-ban a francia mikológus Charles Édouard Richon (1820-1893) és Ernest Roze (1833-1900) sorolták át ezt a fajt a Suillus nemzetséghez, azóta az elfogadott tudományos neve: Suillus variegatus.