Sötétlila pókhálósgomba

Cortinarius violaceusKalap: A kalap 6-15 cm széles lehet, vastag húsú. Kezdetben majdnem félgömb alakú, majd egyre jobban ellaposodik, közepén gyakran kis púp van. A bőr száraz és bársonyos vagy nemezes. Szép, sötét ibolyakék színét sokáig megtartja.

Lemezek: A lemezek kiöblösödően ránőttek a tönkre, elég ritkánállók. Színük azonos a kalap bőrével, de a fejlődés során fahéjbarnára változnak.

Tönk: A tönk legfeljebb 12 (15) cm magas lehet, a csúcsa alig vastagabb 1,5-2 cm-nél, de a gumószerűen megvastagodott, felfújt bázisnál 4 cm-t is elérhet. Az ibolyakék színű tönk bársonyosan szálas, gyakran kígyóbőrszerűen mintázott, belül szivacsos, majd üreges lesz, főleg az idős példányok, Fiatalon a fátyol szintén ibolyakék.

Hús: A gombát elvágva ibolyakék, márványos, lágy hús figyelhető meg. Cédrusszaga van.

Spóra: Rozsdabarna; 11,5-14,5 x 7-9μm; mandula alakú, az egyik oldalán kissé duzzadt, vastag falú.

Előfordulás: Európában mindenfelé elterjedt, Spanyolországtól Oroszországig. Mindenütt szórványos vagy ritka, Magyarországon eddig csak az Őrségből kerül elő, néhány alkalommal. Kevésbé függ a talajtól, lombos erdők nedves, árnyékos helyeit kedveli. Az Alpok előterében fenyőerdőkben is található, magányosan és csoportosan. Augusztusban és ősszel terem.

Fogyaszthatóság: Ehető faj, de ritkasága miatt kímélni kellene.

Összetéveszthetőség: Több mikológus külön fajnak tekinti a csak tűlevelű erdőkben előforduló C. hercynius fajt. Makroszkopikus bélyegek alapján nem különíthetők el, szétválasztásuk az eltérő spóraméreten alapszik. Más fajjal a jellegzetes színe miatt nem téveszthető össze.

Megjegyzés: A violaceus latin szó, jelentése ibolya. A nemzetség név a Cortinarius a cortina- függöny, fátyol szóból származik. A fiatal gomba lemezeit védő, vékony hártyára utal, amely a nemzetség egyik határozó bélyege.

Fajleírás: 1755-ben Carl Linnaeus írta le először, és elnevezte Agaricus violaceus-nak, 1821-ben került át a Cortinarius nemzetséghez a brit mikológus Samuel Frederick Gray (1766-1828) által.