Ráncos galambgomba

Russula vescaKalap: A legfeljebb 10 (12) cm kalapátmérővel a közepes méretű galambgombák közé tartozik, de többnyire nem éri el ezt a méretet. A kalap a kezdeti félgömb alak után nagyon gyorsan kiterül és benyomott lesz. A szélétől kb. a feléig húzható le a bőr, amely változatos színű. Rendszerint hússzínű, de lehet lilás, vöröses, barnás vagy rozsdabarnás, gyakran kihalványodik. A kalap széle olykor fehéres, idővel néha kissé bordázott lesz.

Lemezek: A többnyire villásan elágazó, puha lemezei elég sűrűnállók, ránőttek a tönkre vagy kissé lefutók. Fehéres színűek, az éleken gyakran barnán foltosodik.

Tönk: A tönk 1,5-2,5 cm vastag lehet, hengeres, lefelé többnyire elkeskenyedik. A felülete fehéres, gyakran kissé sárgás árnyalatú, a tövén barna foltos.

Hús: A hús fehér és foltosodásra hajlamos. Sokáig nagyon kemény, szárazságban gyakran behasadozik és üregessé válik. Enyhe ízű és többé-kevésbé szagtalan.

Spóra: Fehér; 6,4-8 x 5.3-5.8 μm; tojásdad alakú, szemölcsökkel díszített.

Előfordulás: A gyakori gombafajok közé tartozik hazánkban. Májustól októberig található lombos (különösen tölgy alatt) és tűlevelű erdőben.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható , önmagában és más gombával keverve is fogyasztható.

Összetéveszthetőség: Minden vöröses vagy vörös kalapszínű galambgomba esetében el kell végezni a már említett ízpróbát, különben fennáll annak a veszélye, hogy Hánytató galambgombát vagy más élvezhetetlen vagy mérgező gombát gyűjtünk.

Megjegyzés: A vesca jelentése ehető, harapható. A russula nemzetség név jelentése vörös, vörösödő.

Fajleírás: 1836-ban a híres svéd mikológus Elias Magnus Fries írta le tudományosan. A tudományos neve nem változott azóta sem.