Okkerszínű tinóru

Boletus impolitusKalap: A kalap 5-12 (20) cm széles lehet. Fiatalon félgömb alakú, később domború, párna formájú lesz, ritkán szélesen púpos és gyakran a közepe -néha az egész- ellaposodik. Halványokker vagy világos bőrszínű, a pereme időnként barna. Felülete selymes-nemezes, majd sima, nem tapadós.

Csöves rész: A csövek halványsárgák vagy aranysárgák, később zöldessárgás, olívszínű árnyalattal; nyomásra nem változik a színük. A pórusok színe azonos a csövekével, kerekek vagy kissé szögletesek, fogasan elnyújtottak.

Tönk: A tönk 5-15 cm hosszú és 2-5 cm vastag lehet. Először gumós-hasas, később többé-kevésbé hengeresen megnyúlt, gumósán megvastagodott bázissal. Színe kezdetben azonos a kalapéval, de ki később egyre inkább sárga lesz; ritkán egységes a színe, gyakran csak a csúcsa sárga. A felülete benőtten szálas, gyakran érdes, lefelé finoman pelyhes vagy pontozott, nem hálózatos. Gyakran vörösfoltos, -csíkos vagy -pontozott.

Hús: A hús fehér vagy halványsárga és különösen a csövek fölött és a tönkben aranysárga; nem kékül, puha, savanykás szagú és enyhe ízű.

Spóra: Olívokker;10-16 x 4--6.5μm; ellipszis, sima, kis olajcseppel.

Előfordulás: Közép-Európában meleg ártéri és gyertyános-tölgyes erdőkben, de parkokban is, meszes, nedves talajon található. Magyarországon nem tartozik a gyakori gombafajok közé. Gyökérkapcsolt gomba a tölggyel, de más lombos fák alatt is találták már. Júniustól októberig fordul elő.

Fogyaszthatóság: Ehető, ritkasága miatt kímélni kellene.

Összetéveszthetőség: Nehéz az összetévesztése más tinórukkal. Hasonló lehet a Gyökeres tinóru, és a ragyás tinóru.

Megjegyzés: Az impolitus jelentése a latin politus-csiszolt szóból származik, jelentése nem csiszolt, nem polírozott. A boletus a görög bolos szóból származik, jelentése agyag darab;

Fajleírás: 1838-ban, a híres svéd mikológus Elias Magnus Fries írta le tudományosan. Szinonimái közé tartozik a Boletus suspectus Krombh. , és Xerocomus impolitus ( Fr. ) Quel.