Kocsonyás álgereben

Pseudohydnum gelatinosumTermőtest: A termőtest alakja félkör vagy kagylószerű, 5-8 cm széles és 1 -1,5 cm vastag. A felső része szemcsés, szemölcsös vagy bársonyosan szőrös felületű, tejfehér vagy kissé szürkés színű. Előfordulhatnak néha ibolyakék-barnás vagy sötétbarna, sőt bársonyfekete színű egyedek is.

Termőréteg: A termőtest alsó felét sűrűn borítják 2-4 mm hosszú, gúla alakú tüskék. Ezek a tüskék fehéres vagy kékes, de többnyire világos szürkéskékes színűek.

Tönk: A termőtestek a fa oldalán ülnek, néha rövid és vaskos tönkjük is lehet.

Hús: A hús vizenyős, kocsonyás állagú, kiszáradás után porcos, színe a gomba felületének színétől függ, halvány árnyalatú.

Spóra: Fehéres; 5-6 x 5-5.5μm; gömb,vagy közel gömb, sima.

Előfordulás: Az északi félteke mérsékelt övi zónájában elterjedt. A termőtest szeptember-november között található. Idősebb, korhadó mohos tűlevelű fahulladékon, többnyire fatuskókon nő. Ha az átnedvesedett luc-, erdei- vagy jegenyefenyő tuskója kiszárad, akkor a gomba elpusztul. A termőtestek csoportosan, gyakran tetőcserépszerűen egymás fölött nőnek, Hazánk nyugati részén nem ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: A Pseudohydnum nemzetségbe csak az itt leírt faj tartozik. Jellegzetes gomba, már az élőhelyén meghatározható, a termőtest kocsonyás húsa, jégszerű színe, a termőréteg fogai vagy tüskéi alapján.

Megjegyzés: A termőtest alsó felének tüskéi a spóratermelő felület megnagyobbodását jelentik. A gelatinosum jelentése csúszós, síkos, kocsonyás (mint a zselatin=gelatin). A nemzetségnév a latin Pseudo -hasonló (olyan, mint) és a hydnum- egy régi kifejezés a gombára, de jelen esetben a hydnum nemzetségre (gereben) utal. A jelentés így: olyan, mint a hydnum (gereben), vagy hydnumra hasonlító.

Fajleírás: 1772-ben az olasz mikológus, Giovanni Antonio Scopoli írta le ezt a zselészerű gombát, és a Hydnum gelatinosum kéttagú tudományos nevet adta neki. 1868-ban a finn mikológus, Petter Adolf Karsten (1834-1917) sorolta át ezt a fajt a Pseudohydnum nemzetséghez, így a jelenleg elfogadott tudományos neve Pseudohydnum gelatinosum lett.