Bíbor tinóru

Boletus rhodoxanthusKalap: A kalap 7-20 cm széles lehet, fiatalon félgömb alakú, majd domború, párna formájú lesz, később laposan kiterül. Fehéres barnásszürke, idővel piszkos barnás-sárga, de többnyire a pereménél rózsaszín vagy vöröses árnyalatú. Felülete csupasz vagy legfeljebb kissé nemezes, nedvesen tapadós és a nyomáshelyen foltosodó.

Csöves rész: A csövek sokáig világossárgák vagy teltsárgák, idővel sárgászöldek lesznek és nyomásra kékülnek. A pórusok kezdetben a csövekkel azonos színűek, de nagyon gyorsan vörösek, illetve erős kárminvérvörösek lesznek; fiatalon nagyon szűkek, később kerekek vagy szögletesek.

Tönk: A tönk 6-16 (20) cm hosszú és 2-6 cm vastag lehet. Kezdetben kicsit hasas-gumós, később többé- kevésbé hengeres, a töve kihegyezett lehet. Sárgás, lefelé bíbor-kárminvörös felületét aprószemű, később megnyúlt, kissé kiemelkedő, vörös vagy bíbor-vérvörös hálózat díszíti.

Hús: A kalapban kemény, a tönkben puha hús élénk citromsárga, a csövek fölött és a tönkben teltebb sárga, kissé megkékül, a töve közelében borvörös árnyalatú. Szaga gyenge, enyhe ízű.

Spóra: Olív-barna színű; 10-15 x 4-5,5 μm; ellipszoid, hosszúkás.

Előfordulás: Ugyanazok az élőhely igényei, mint a Sátántinórunak, és hasonlóan meleg igényes. Hazánkban ritka. Hegyvidéki lomberdőkben, napsütéses, meleg erdőszéleken, vagy az erdő ritkásabb, napsugaras, ligetes részein terem a kánikula heteiben. Nyári, kora őszi faj.

Fogyaszthatóság: Nyersen mérgező faj. Ritkasága miatt azonban kíméletre szorul.

Összetéveszthetőség: A kezdő gombász összetévesztheti a Sátántinóruval. A bíbor tinóru többi, nagyon ritka rokonai, mint a Fényes tinóru, bíborVörös tinóru, az ordas tinóru, a rózsáskalapú tinóru stb. nehezen különíthető el egymástól és meghatározásuk sem könnyű.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fényes tinóru

Megjegyzés: A rhodoxanthus jelentés rózsaszín és sárga.

FajleírásBoletus rhodoxanthus(Krombh.) Kallenb. 1925