Kéktönkű pókhálósgomba

Cortinarius collinitusKalap: A narancsbarna vagy okkersárgás-barna, 2-12 cm széles kalapot nedvességben vastag nyálkaréteg borítja, ami szárazon sem veszít fényéből. Először harangszerűen domború, a fejlődés során kiterül, de nem lesz teljesen lapos.

Lemezek: A lemezek kiöblösödően a tönkre nőttek, fiatalon ibolyakék, később barnás árnyalatúak.

Tönk: A 6-12 cm magas és 1 cm vastag tönk ibolyás vagy kék színű, főleg a felső részében. A töve felé inkább vörösesre vagy sárgásra színeződik el. A kalaphoz hasonlóan nyálkaréteg fedi, ami néha kígyóbőrszerűen mintázott.

Hús: A húsa is világoskék árnyalatú, noha első pillantásra sárgásnak vagy okkerszínűnek tűnik.

Spóra: Halvány sárgásbarna; 12-16.5 x 6.5-8 µm; mandula alakú.

Előfordulás: Ez a gombafaj Európa egyes vidékein, főként a lápos területen, lucfenyvesben gyakori. Ritkán lombos erdőben is nő. Ősszel terem. Hazánkban eddig még nem került elő.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: Nagyon változékony faj, hasonlít az Északi pókhálósgombához, amelynek erősen ráncos-barázdás a kalap széle. A Fehértönkű pókhálósgomba tönkje fehéres, később néha sárgásbamás, fenyőerdőben vagy fenyővel elegyes nyíresben nő,

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fehértönkű pókhálósgomba

Megjegyzés: A fent említett fajokkal együtt a Cortinarius nemzetségen belül a Myxaclum alnemzetségbe tartozik, A kalapjukat -kevés kivételtől eltekintve- nyálkás réteg borítja, Néhány faj közülük keserű ízű. A collinitus jelentése nyálkás, ragadós. A cortinarius a cortina - fátyol szóból származik, a pókhálószerű fátyolra utal.

Fajleírás: 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le tudományosan, és Agaricus collinitus néven nevezte el. 1838-ban Elias Magnus Fries sorolta a cortinarius nemzetségbe.