Kalap: 3-8 cm átmérőjű; domború, végül kissé púposan kiterül; fiatalon fehér, idősebben halványsárgás, nem szürkés árnyalatú; felülete csupasz, száraz; széle sokáig begöngyölt, idősen hullámossá válik.
Lemezek: A tönkre foggal ránövők;fehéresek vagy krémszínűek.
Tönk: 3-9 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag; hengeres, lefelé elvékonyodó; fehéres vagy barnássárga, nyomásra megbarnul; felülete kissé szálas.
Hús: Elég kemény; fehéres; édeskés, aromás, megvágva lisztszagú, íze eleinte kissé lisztszerű, majd hamar csípőssé válik, kesernyés utóízzel.
Fogyaszthatóság: Nem ehető.
Előfordulás: Júliustól novemberig; lomberdőben, elsősorban tölgy alatt növő, hazánkban gyakori gombafaj.
Spóra: Fehér; 5-7 x 3.5-4.5 μm; ellipszoid, sima.
Összetéveszthetőség: Hasonló a nem ehető émelyítő pereszke (T. Lascivum), de annak kalapjában szürkés szín is van, közepe sötétebb, tönkje fehéres, nyomásra okkersárgás lesz, és bükk alatt nő. Az ehető Galambpereszke tönkje alul kékesen foltos lehet, fehér kalapja selymesen fénylő.
Megjegyzés: A Tricholoma nemzetséget Elius Magnus Fries hozta létre, a jelentése szőrös peremű, kalapszélű. Az album az alba szóból ered, jelentése: fehér.
Fajleírás: 1770-ben Jacob Christian Schaeffer írta le ezt a gombát és Agaricus albus-nak nevezte el. Egy évszázaddal később, 1871-ben a német Paul Kummer mikológus sorolta át a tricholoma nemzetséghez, az így kialakított név jelenleg is elfogadott.
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Tricholomataceae |
Nemzetség: | Tricholoma |
Fajnév: | album |
A faj leírója: | (Schaeff.) P. Kumm. (1871) |
Magyar fajnév: | fehér pereszke |
Életmód: | mikorrhizaképző |
Étkezési érték: | nem ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Fehér pereszke - Tricholoma album