Vörösfoltos csigagomba

Hygrophorus russulaKalap: Közepesen nagy termetű, domború vagy ellaposodó, 4-14 cm széles. Fehér alapon szürkés rózsaszínű, vörös, lilásvörös, bíborlila elmosódott foltoktól tarka. Helyenként, főleg a szélén, lehet sárga foltos is. Gyakran szálkásan tarka, mintha ecsetvonásokkal lenne megfestve. Felülete alig ragadós. Széle begöngyölt.

Lemezek: Kissé lefutók, alig ritkán állók és nem vastagok. Fehérek, de vörösödők, vörösfoltosak lesznek. Spórapora fehér.

Tönk: Rövid, zömök, tömör, ritkán igen vastag, csak 3-10 cm hosszú, de 1-3 cm vastag. Fehér, rózsásan, vörösesen felhősen foltos. Felül aprón szemcsés, pikkelyes.

Hús: A kalapban is, a tönkben is igen vastag. Fehér, helyenként kissé rózsásvöröses. Íze jó, nyersen kissé kaparó, szaga nem jelentős, avarszagú.

Spóra: Fehér; 8-9 x 6,5 µm; elliptikus vagy ovális, sima.

Előfordulás: Lomberdők talaján ősszel, későn is, egészen a fagyok beálltáig helyenként egyes években bőven található. Seregesen terem, de a fiatal példányokat a vastag avarszőnyeg gyakran még takarja.

Fogyaszthatóság: Igen jó, ehető gomba, bárhogy elkészítve igen ízletes. Szépen szárad is és csak ritkán kukacos.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a nálunk ritka piruló csigagomba, amely azonban fenyvesekben nő, és kalapját bíborrózsaszín pikkelyek borítják. Ezenkívül húsa sárguló és keserű ízű. A vörösfoltos csigagombát nem szabad összetéveszteni egyes, hasonló kinézetű pereszkefajokkal.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Nyárfa-pereszke

Megjegyzés: A szakirodalom hat rokonfajt ismer, közülük négyet ritkának vagy rendkívül ritkának tartanak. Nálunk ezek közül csak a vörösfoltos és a piruló csigagombát találták meg. A russula jelentése vöröses, vörösödő.

Fajleírás: Agaricus russula (Schaeff). 1774, Gymnopus russulus (Fr.) Gray 1821, Tricholoma russula (Schaeff.) Gillet 1874.