Kalap: 4-10 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd kiterül; bőre krémsárgás, sárgás- vagy okkerbarnás színű; felülete az általános burokból származó, okker- vagy élénksárga színű pettyekkel borított.
Lemezek: Szabadon állók;fehéresek; élük finoman csipkézett.
Tönk: 5-10 cm hosszú; 1-2 cm vastag; fehéres; felülete a gallér fölött sima, alatta sárgásan pelyhes; gumószerűen megvastagodott tövén gyakran övszerűen, sárgásan pikkelyes; gyengén bordás, hártyás gallérja fehéres színű,szélén sárgás vagy barnás pelyhekkel; bocskora nincs.
Hús: Puha; fehér, a rágáshelyeken kissé barnulhat; szaga kellemes, de jellegtelen, íze enyhe.
Fogyaszthatóság: Ehető, de ritka, ezért hagyjuk termőhelyén!
Előfordulás: Júniustól októberig; meszes talajú lomberdőben növő, hazánkban ritka gombafaj, a mediterrán térségben jóval gyakoribb. Fagymentes helyeken egész télen át teremhet.
Spóra: Fehér; 7,5-9,5 x 5-7,5 μm; nagyjából ellipszoid
Összetéveszthetőség: Hasonlíthat az ehető Piruló galócára, melynek pettyei fiatalon sárgásak is lehetnek, de a termőtest alapszíne többé-kevésbé vöröses, és a húsa is vörösödő. Az ehető Szürke galócával, amelynek pettyi szürkés színűek.
Megjegyzés: Védett gomba, vörös lista 3-as. Ne szedjük le, hagyjuk a termőhelyén. A gombák termőhelyét egyéb emberi beavatkozások is veszélyeztetik, mint a fakitermelés.
Fajleírás: Amanita francheti (boud.) Fayod. 1889
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Amanitaceae |
Nemzetség: | Amanita |
Fajnév: | franchetii |
A faj leírója: | (Boud.) Fayod |
Magyar fajnév: | nincs |
Életmód: | mikorrhizaképző |
Étkezési érték: | nem ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Érdes galóca - Amanita franchetii