Kalap: A legfeljebb 8 cm széles kalap először domború, majd lapos lesz, közepén púppal. A kalapbőr felülete ragadós, sima és csupasz. A színe szürke, olívszürke, sárgásszürke ritkán fehér is lehet, a széle világosabb és sokáig begöngyölt marad.
Lemezek: A vastag, fehér lemezek kissé lefutnak a tönkre, fiatalon fehérek és később halványszürkések lesznek. Ritkán állóak, néha villásan elágazóak.
Tönk: A száraz tönk legfeljebb 7 cm magas lesz és néha kissé megvastagodott a töve. Csúcsát fehéres korpák vagy pelyhek borítják.
Hús: A hús fehéres, vizenyős és nagyon puha. Jellegzetesen keserű-mandula ízű és szagú.
Fogyaszthatóság: Ehető, bár a csigagombák nyálkásságuk miatt kevésbé kedveltek.
Előfordulás: Közép-Európában a meszes talajú hegyvidéki lucosokban található. Hazánkban is gyakori a telepített lucosokban. Szeptembertől novemberig fordul elő.
Spóra: Fehér; 4,5-5,5 μm; ellipszoid, sima
Összetéveszthetőség: Nagyon hasonló a Jácintszagú csigagombához, amelyet a Nyugat-Alpok hegyvidéki erdejéből írtak le. Hazánkban eddig még nem került elő. A szagos csigagombától szálas és nem pelyhes tönkje különbözeti meg. Édeskés illata gyümölcscukorkáéra emlékeztet, élőhelye hasonló a Ligeti csigagombáéhoz. Fehéres példányait összetéveszthetjük két ehető fajjal, az Elefántcsont csigagombával és a Kőrisszagú csigagombával, azonban egyiküknek sincs keserű-mandula illata. Összetéveszthető a sálas-pikkelyes tönkű szürke csigagomba és a szürkés vagy rózsaszínes lemezű kormos csigagomba fajokkal.
Megjegyzés: A szagos csigagomba 10 száraz tönkű fajból álló csoporthoz tartozik. Az agathosmus jelentése jó szagú a görög agathos=jó és osme=illat szavakból.
Fajleírás: 1815-ben Elias Magnus Fries írta le először tudományosan az akkori Agaricus agathosmus néven, majd 1838-ban adta a mai is használatos tudományos nevét.
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Hygrophoraceae |
Nemzetség: | Hygrophorus |
Fajnév: | agathosmus |
A faj leírója: | (Fr.) Fr. |
Magyar fajnév: | szagos csigagomba |
Életmód: | mikorrhizaképző |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Szagos csigagomba - Hygrophorus agathosmus
A gomba bélyegen: