Erősszagú őzlábgomba

Cystoderma carchariasKalap: 2-6 cm széles mérsékelten domború vagy púpos, pereme később hullámos lesz. A húsvörös-szürkéssárga alapon, fehéres színű finom szemcsézettség-lisztesség figyelhető meg.

Lemezek: A fehér lemezek idővel kicsit megsárgulnak, a tönkre gyengén ránőnek, vékonyak és zsúfoltak köztes lemezekkel.

Tönk: A legfeljebb 7 cm magasra és 0,8 cm vastagra megnövő tönk a gallér fölött fehér és sima; a gallér alatt a kalapéhoz hasonló színű és szemcsés-pikkelyes. A gallér tölcsér alakú, felső része fehér, sima, az alsó pedig szürkés, szemcsés.

Hús: Fehéres, a szaga és az íze kellemetlen, visszataszító.

Spóra: Fehér; 3-4 4-5,5 μm; ellipszoid.

Előfordulás: Északi flórabirodalomban elterjedt. Az erős szagú őzlábgomba erősen kötődik a fenyőhöz, és bizonyos mennyiségű meszet tartalmazó talajt igényel. Hazánkban a fenyvesekben nem ritka faj. Termőtestet júliustól novemberig növeszt.

Fogyaszthatóság: Szaga és íze miatt teljesen élvezhetetlen.

Összetéveszthetőség: Alig lehetséges összetéveszteni a Sárga őzlábgombával. A többi cystoderma faj nálunk ritka.

Megjegyzés: A Cystoderma nemzetségbe jelenleg 13 többé-kevésbé ismert korhadéklakó faj tartozik. Ezek többnyire kisebb gombák, 2-6 cm, ritkán legfeljebb 15 cm-es kalapátmérővel. A kalap és a tönk felszíne szemcsés, szemölcsös vagy finoman pikkelyes. A gallér gyakran felfelé álló. A lemezek a tönkre gyengén ránőttek. A carcharias jelentése érdes, érdes felületű.

Fajleírás: 1794-ben Christian Hendrik Persoon írta le először tudományosan Agaricus carcharias néven. 1889-ben a svájci Victor Fayod nevéhez fűződik mai neve.