Kalap: 2-12 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik, közepe bemélyedhet; gyakran púpos, idősen sokszor bordázott; sárgás, sárgásbarna, rozsdabarna; közepén letörölhető, sötétebb, szálas pikkelyekkel díszített.
Lemezek: A tönkre kissé lefutók, vékonyak; krémszínűek, rozsdabarnán foltosodnak.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag; bunkó formájú, töve erősen megvastagodik; sárgás vagy barnás színű; fehéres vagy sárgás gallérja alatt szálas, pikkelyes felületű.
Hús: A kalapban vékony; rugalmas, a tönkben szívós; sárgásfehér; jellegzetes szagú, kissé fanyar ízű.
Fogyaszthatóság: A kalapja ehető, árusítható, nyersen mérgező, 20 percig főzni, sütni kell.
Előfordulása: Szeptembertől novemberig; lomberdőben, talajon, egyesével növő, elég gyakori faj.
Spóra: Fehér vagy halvány krém színű; 7-8,5 x 5-6μm; ellipszoid, sima.
Összetéveszthetőség: Összetéveszthető a csoportosan, fán növő, ehető Gyűrűs tuskógomba és a gallértalan, ehető Csoportos tuskógomba fajjal.
Megjegyzés: A gallica a gallia névből származik, a gall vagy más néven kelta törzsek a római birodalomban népesítették be, gallia a mai Olaszország, Franciaország, Belgium, de Svájc és Németország egyes területeit is magában foglalta . A bulbosa jelentése hagymás, a mai bulb-izzó szó eredete is. Az armillaria jelentése karkötő, karperec.
Fajleírás: Az armillaria gallica taxon igen zavaros volt a múltban. 1990-es években kapott nagyobb figyelmet. Az armillaria fajok megkülönböztetése nehézkes volt, 1973-ban Veikko Hintikka spóra izolációról (elkülönítés) tett feljegyzései segítették a munkákat. Az armillaria fajok nehéz megkülönböztetése miatt korábban, mint armillaria mellea volt jegyezve, ez a faj lett később tovább bontva más fajokra. 1987-ben Helga Marxmüller és Henri Romagnesi (1912-1999) tudósok adták a jelenleg elfogadott kéttagú tudományos nevét Armillaria gallica.
Egyéb elnevezések: Armillaria bulbosa, armillaria gallica
Rendszertan:Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Physalacriaceae |
Nemzetség: | Armillaria |
Fajnév: | lutea |
A faj leírója: | Gillet (1878) |
Magyar fajnév: | gumós tuskógomba |
Életmód: | fán élő szaprotróf |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Gumós tuskógomba - Armillaria lutea