Szürke pereszke

Tricholoma portentosumKalap: 4-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, púpos, majd ellaposodik, végül közepe kissé benyomottá válik; sárgás alapon világosszürke, sötétszürke színű, sűrű, sugaras irányban, benőtten szálas; szárazon fénylő; a kalapbőr lehúzható.

Lemezek: Nagy foggal a tönkhöz nőttek, hasasok; fehérek, citromsárgás árnyalattal, idővel sárgásszürke foltokkal; élük gyakran fogazott.

Tönk: 6-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres, tövénél vastagabb; fehér, gyakran citromsárgás, szürkéssárgás foltokkal; selymesen fénylő.

Hús: Merev; fehéres; lisztszagú és -ízű.

Spóra: Fehér; 5,8-7,3 x 3.5-4.5 μm; ellipszoid, sima, áttetsző.

Előfordulása: Októbertől decemberig; savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Kiváló, ehető faj.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a zöldes színű, galléros és bocskoros tönkű, halálosan mérgező Gyilkos galóca, a fehéres tönkű, kesernyés ízű, nem ehető Zöldessárga pereszke.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Csípős pereszkeFenyő-pereszke
PárducpereszkeZöldessárga pereszke

Megjegyzés: A Tricholoma nemzetséget a svéd Elias Magnus Fries hozta létre. A tricholoma jelentése szőrős peremű, vagy szélű. A portentosum jelentése nem tisztázott, a keresés eredménye azt mutatja, hogy a jelentése csodálatos (portenta). A latin porten-baljóslatút jelent.

Fajleírás: 1821-ben, a nagy svéd Elias Magnus Fries mikológus írta le, és elnevezte Agaricus portentosus-nak. 1872-ben Lucien Quélet sorolta át,a Tricholoma nemzetségbe. Az elfogadott tudományos neve Tricholoma portentosum.