Kalap: 5-8 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik; fiatalon sötét szürkésbarna, majd feketés színű lesz; felülete kezdetben nemezes, idősödve szálassá, pikkelyessé válik.
Lemezek: A tönkre foggal ránőnek, távol állók; fiatalon fehéresek, majd szürkés színűek, öregen vagy megszáradva többé-kevésbé rózsás színűek.
Tönk: 4-8 cm hosszú, 1-1.5 cm vastag; hengeres, töve kissé gumós; fehér, idősödve rózsásan foltos, az öreg példányok tövén kékes foltokat figyelhetünk meg; az alján sárga micéliumszálak láthatók; felülete selymes, a csúcsán deres.
Hús: A kalapban vékony, a tönkben szálas; fehéres, idővel vörösödő, gyenge lisztszagú és ízű.
Fogyaszthatóság: Ehető
Előfordulása: Szeptembertől novemberig; lomb- és fenyőerdőben növő, ritka gombafaj.
Spóra: Fehér; 4–6.5 x 3–4.5 μm; gömbölyded,
Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a fehéres lemezű, fenyőerdőben növő, Fenyő-pereszke és a fehéres, majd sárguló lemezű, ehető Sárguló pereszke.
Megjegyzés: A tricholoma a görög tryxos-szőr, haj és a loma- szegély szavakból származik. A fajnév a rubens-vörösödő szóból származik.
Fajleírás: 1873-ban a francia Lucien Quélet írta le először tudományosan, a jelenlegi elfogadott neve azóta nem változott..
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Tricholomataceae |
Nemzetség: | Tricholoma |
Fajnév: | orirubens |
A faj leírója: | Quél. |
Magyar fajnév: | rózsáslemezű pereszke |
Életmód: | mikorrhizaképző |
Étkezési érték: | nem ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Rózsáslemezű pereszke - Tricholoma orirubens