Lila pénzecskegomba

Laccaria amethystinaKalap: 1-6 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd kiterül, közepén többé-kevésbé köldökös; nedvesen sötétibolya színű vagy élénklila, szárazon halványlila, csaknem fehéres; felülete pikkelykés vagy csupasz; széle sokáig aláhajló, idővel többnyire hullámossá válik.

Lemezek: Szélesen a tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, ritkán állók, vastagok; élénk ibolya színűek.

Tönk: 5-10 cm hosszú, 0.6-1 cm vastag; hengeres, a töve felé elvékonyodik; néha kissé féloldalas; a kalaphoz hasonló színű vagy sárgás; felülete sima.

Hús: Vékony, a tönkben szálas; ibolyás színű; szaga, íze nem jellegzetes.

Spóra: Fehér; 8-11μm; gömb alakú, tüskékkel fedett, üvegszerű-áttetsző.

Előfordulása: Augusztustól novemberig; savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, sokszor seregesen növő, gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, étkezési érték szempontjából jelentéktelen.

Összetéveszthetőség: Hasonló a sűrűbb és vékonyabb lemezű, rossz szagú, mérgező Retekszagú kígyógomba, a sűrű és vékony lemezű, nagyobb termetű, ehető szürkésLila pereszke és a szintén nagyobb, krémszínű lemezű, ehető Ibolyás pereszke.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Ibolyás pereszkeSárga kérészgomba
Selymes susulykaSzürkésbarna pereszke

Megjegyzés: Az amethystina jelentése ametiszt, amely a fiatal gomba színére utal. A laccaria jelentése lakk, vagy fényes festék.

Fajleírás: 1778-ban az angol botanikus William Hudson írta le, aki elnevezte Agaricus amethystinus-nak. Egy másik híres brit mikológus, Mordecai Cubitt Cooke, 1884-ben költöztette a laccaria nemzetségbe, a tudományos neve Laccaria amethystina lett.