Kalap: 8-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik, közepe benyomottá válik; fehér, szürkés agyagszínű; felülete sima, néha a közepén okkeresedő burokfoltok lehetnek.
Lemezek: Szabadon és sűrűn állók; fiatalon rózsaszínűek, majd húsvörösek lesznek, végül csokoládébarnára színeződnek.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 3-4,5 cm vastag; vaskos, robusztus, az elvékonyodó tönkje széles, peremes bocskorban végződik, gallérja nincs; fehéres felülete sűrűn, feltűnően szürkésbarnán pikkelyes.
Hús: Igen vastag; fehér, vágásra nem vagy gyengén barnásrózsásra változik; szaga kissé kellemetlen, íze nem jellegzetes.
Fogyaszthatóság: Ehető, de ritkasága miatt kíméljük.
Előfordulása: Májustól szeptemberig; bolygatott helyeken, utak mentén, kertekben növő, viszonylag ritka faj.
Spóra: Barna, okker; 5,5-7,8 x 4,8-6,5 μm; sima, vastag falú.
Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a galléros, sima tönkű, ehető Ízletes csiperke. Valamint összetéveszthető a pikkelyes kalapú, élénk vörösödő húsú ehető Sziki csiperke példányaival.
Megjegyzés: Még feltöltés alatt.
Fajleírás: A francia Jean Louis Emile Boudier írta le először tudományosan. A mai nevét Rolf Singertől kapta 1938-ban. Sok csiperke, mint alfaj volt meghatározva korábban, vagy mint változata a bitorquis-nak.
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Agaricaceae |
Nemzetség: | Agaricus |
Fajnév: | pequinii |
A faj leírója: | (Boud) Singer |
Magyar fajnév: | bocskoros csiperke |
Életmód: | talajlakó szaprotróf |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Bocskoros csiperke - Agaricus pequinii