Kalap: 5-10 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd kiterül; fehér, szürkésfehér, a közepén sötétebb, barnásszürke; felülete különösen a közepén pikkelyes, szálas, a széle felé simább.
Lemezek: Szabadon és sűrűn állók; fiatalon rózsaszínűek, idővel barnásfeketék lesznek.
Tönk: 3-7 cm hosszú, 1-2 cm vastag; bunkó alakú, töve többnyire gumós, alján gyökérszerű micéliumistránggal; gallérja gyenge, hártyás; fehéres, nyomásra enyhén sárgulhat.
Hús: Fehér, vágásra nem színeződik, a tönk csúcsán kissé rózsás; kellemes "csiperkeillatú", enyhe ízű.
Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható
Előfordulás: Májustól októberig; homokos talajú akácosokban elterjedt, helyenként gyakori faj.
Spóra: Sötétbarna; 6-7 x 4-4.5 μm; tojásdad formájú.
Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a mérgező Fenolszagú csiperke, de annak vastag gallérja van és a vágásra krómsárgára színeződik. Hasonló még a nyúlánkabb, erősebben sárguló, fiatalon szürkés lemezű, ehető Gumós csiperke.
Megjegyzés: A csiperkék esetében ügyelni kell, hogy utak, autópályák mentén ne gyűjtsük őket. A kutatások azt mutatták, hogy hajlamosak a nehézfémek megkötésére, amelyekből a kipufogó gázokban igen sok van.
Fajleírás: Agaricus bresadolianus Bohus syn. A. campestris var. radicatus Vitt.
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Agaricaceae |
Nemzetség: | Agaricus |
Fajnév: | bresadolanus |
A faj leírója: | Bohus (1969) |
Magyar fajnév: | akác-csiperke |
Életmód: | talajlakó szaprotróf |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Akác-csiperke - Agaricus bresadolanus