Rőt áltrifla

Scleroderma citrinumJellemzés: Burgonya alakú, rozsdabarnás színű, kemény gomba. Felszíne pikkelyesen repedező, alul gyökerező, rövid tönkkel. Belseje szürkésfekete.

Termőtest: A pöfetegekhez hasonló gömbölyded vagy inkább burgonya, tojás alakú, 2-12 cm széles, 3-6 cm magas. Színe csak igen fiatalon fehér, hamar sárgásbarnás, rozsdabarnás lesz. Felszíne táblásan berepedező, sűrűn álló barnás pikkelyekkel. Az idős gomba a tetején szabálytalanul felszakad. Alul igen rövid, összenyomott, gyökérszerű, a föld alatt szerteágazó fonalhálózatban folytatódó tönkszerű része van.

Termőréteg: A termőtest belsejében található, éréskor a burok szabálytalan repedéssel felnyílik és a spórák szétszóródnak.

Hús: Kemény, a kéregben merev, szinte bőrszíjszerű. A belsejét a termőréteg tölti ki, amely eleinte fehéres, de igen hamar szürke, ibolyás árnyalatú, majd szürkés-feketés lesz, végül barnásfekete porrá hull szét. A gomba alsó, kehelyszerű része a szétporlás után is hosszú ideig megmarad.

Spóra: Sötét-barna; 8-13μm átmérőjű; gömb alakú, tüskés felületű, hálószerű bordákkal kapcsolódnak a tüskék.

Előfordulás: Nyári és őszi gomba, amely erdőben, erdőszélen, különösen bükkösben, tölgyesben és bokros, szárazabb helyeken, utak mentén igen gyakori, néha seregesen jön elő. Sokszor félig a föld alatt fejlődik, és csak alig emelkedik ki. Gyökér-kapcsolt gomba. Száraz időben is gyakori.

Fogyaszthatóság: Szaga aromás, később kissé retekre emlékeztető, majd szúrós, undorító szagú és kissé csípős ízű. Fogyasztása után rosszullét, izzadás, hányás, ájulás vagy tudatzavar jelentkezik. Nálunk azonban mérgezést eddig még nem okozott. Szarvasgomba hamisítására felhasználják. Fűszeres íze miatt külföldön kis mennyiségben gombaporkeverékben használják is.

Összetéveszthetőség: Az áltrifla összetéveszthető esetleg a Bimbós pöfeteggel, de megfeketedő belseje, kemény és táblásan repedező bőre jól megkülönbözteti. Inkább a Nyári szarvasgomba helyett szedik néha. A Nyári szarvasgomba azonban földben terem, felülete nem repedező, hanem egyenetlen, kiemelkedően rücskös, belseje pedig átmetszve márványozott.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Élősdi tinóruHomoki szarvasgomba
Nyári szarvasgombaSzürke pöfeteg

Megjegyzés: A Scleroderma a görög scler -kemény, és - derma-bőr, szavakból származik. A citrinum jelentése citromsárga, utal a citromsárga színű felületre, amely a leggyakoribb.

Fajleírás: 1801-ben Christian Hendrik Persoon írta le. (Persoon a Synopsis Methodica Fungorum kiadványban írta le, ami 1801-ben jelent meg, ez jelentette a kiindulópontot a gasteromycetes gombák taxonomiájának.) A gasteromycetes gombák nem rokon gombák, hanem egy olyan csoport, amelyben egy zárt gömb, vagy körte alakú termőtest van, és amelyek zárva vannak, amíg a spórák éretlenek. (csillaggombák, pöfetegek..)