Barna csészegomba

Peziza badiaTermőtest: Nem nagy méretű, 2-8 cm széles. Belül barna, vörösbarna, olajbarna, gesztenyebarna, kívül halványabb barnás és finoman szemcsés, hamvas.

Termőréteg: A csésze belső oldalát béleli ki. Az érett gombából olykor cigarettafüsthöz hasonlóan lövelli a spórafelhőt. A spórák tojás alakúak, aránylag nagyok, fehérek.

Tönk: Nincs.

Hús: Rugalmas, majdnem porcos, de eléggé könnyen törik. Szag és íz: Kissé fűszeres, gombaszagú.

Spóra: Fehér; 17-20 x 9-12μm; elliptikus, kis hálózatos díszítéssel.

Előfordulás: Erdőben, főleg tölgyesben, a talajon terem, mohás, nyirkos helyeken, nyáron és ősszel helyenként seregesen is. Minthogy a talajon ülő gombát nehéz észrevenni, ha egyet találunk, érdemes tovább keresni.

Fogyaszthatóság: Bár vékony húsú, mégis eléggé kiadós, jó, ehető gomba. Idős korban azonban lehet kissé kesernyés ízű. Elkészítés előtt alaposan meg kell mosni, mert a föld és a homok rátapadhat. Szépen és gyorsan szárad.

Összetéveszthetőség: A barna csészegombának több, ugyancsak barna színű közeli rokona van, amelyek közül némelyik, például a rövid, bordás tönkjéről felismerhető nyeles serleggomba ugyancsak gyakori. Ezek mind ehető gombák. Mérgező csak a tulipán-csészegomba, amely belül lilás, kívül barnásfehér és csillagszerűen behasadozó.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Júdásfülgomba

Megjegyzés: A Badia jelentése, barna. A peziza eredetét még nem találtam meg.

Fajleírás: 1801-ben Christiaan Hendrick Persoon írta le, és adta a tudományos nevét, amely általánosan elfogadott a mai napig.