Lomberdei csiperke

Agaricus haemorrhoidariusKalap: Barna kalapja alig észrevehető a körülötte lévő avar miatt. Kezdetben harang alakú kissé szögletes, majd kiterül és vörösbarnás pikkelyek, szálak díszítik.

Lemezek: Lemezei fiatalon szürkés rózsaszínűek, vagy vöröses barnák, öregebb korában feketés barnák lesznek. Sűrűn állók, keskenyek.

Tönk: Hengeres, alul kissé gumós nem hajlott. Belseje csöves. Felülete fehéres majd halványabb világos barnás, finoman pelyhes, vagy kissé pikkelyes. Érintésre vörösödik, majd megbarnul. Gallérja lelógó bordás, a ráhulló spórától hamar barna színű lesz.

Hús: Fehér a sérülés helyén vörösödik, majd sötét barnára változik. Kellemes illatú, jóízű gomba. Az öregebb példányok illata gyenge, íze is csökken.

Spóra: Csokoládébarna; 4-6 x 3 µm; elliptikus, sima.

Előfordulás: Alföldi és hegyvidéki lombos erdőkben növő, júliustól novemberig, gyakran tömegesen előforduló gombafaj.

Fogyaszthatóság: Ehető, jóízű gomba.

Összetéveszthetőség: Hasonló barna kalapú csiperkefélékkel keverhető össze.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fenyves csiperkeKárminhúsú csiperke
Kétspórás csiperkeTintaszagú csiperke

Megjegyzés: Kedveli a gyorsan felmelegedő ritkás erdőfoltokat, cserjéseket, nagyobb tisztásokat. A fajt összevonták az Erdei csiperkével (A. silvaticus). A Haemorr jelentése vérző. A jelenlegi nemzetség neve a silvaticus jelentése erdő.

Fajleírás: 1762-ben, a híres német mikológus Jacob Christian Schaeffer írta le ezt a gombát, és ő adta a jelenleg elfogadott tudományos nevet Agaricus silvaticus. Később külön fajként A. haemorrhoidarius jegyezték, de ez ismét összevonásra került.