Ördögszekér laskagomba

Pleurotus eryngiiKalap: 5-15 cm átmérőjű; kezdetben domború, majd ellaposodik, végül tölcsér formájúvá válik, széle fiatalon begöngyölt, majd kiegyenesedik és hullámos, kajla lesz; felülete kezdetben kissé nemezes, majd csupasz; szürkésbarna vagy kávébarnás, esetleg piszkosfehér színű, néha rozsdafoltos vagy benőtten sugarasan szálas.

Lemezek: A tönkre mélyen lefutók, többé-kevésbé elágazók; fehéresek, idővel szürkések lesznek.

Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag; oldalt álló vagy többé-kevésbé központi helyzetű, gyakran gyökerező; fehéres.

Hús: Fehér; fűszeres illatú, jóízű.

Spóra: Eleinte fehér, később világos-ibolyás végül világos-barnás színű; 3,5-4 x 10-12 µm ;hengeres, lekerekített

Előfordulása: Októbertől decemberig (ritkán tavasszal is) legelőkön, réteken, az ördögszekér nevű növény és más ernyősvirágzatúak közelében nő. Helyenként gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható. Nagyon finom, enyhén csípős, borsos, aromás ízű.Mint minden más laska-faj, ő is számos gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Jól termeszthető.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a mérgező Mezei tölcsérgomba és az ehető Márványos pereszke. Termeszthető gomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Földi állaskagomba

Megjegyzés: A nemzetség név Pleurotus jelentése - oldal fül, és arra utal, hogy a gomba mint oldalsó csatolmány van a fán. Tartalmazza a pleuran nevű poliszacharidot, amely egy immunstimuláns anyag, amelyet pl a Késői laskagombában is találtak. Ez az anyag gyógyhatású, a neve a nemzetség nevéből származik, amelyből kivonták

Fajleírás: 1872-ben Lucien Quélet adta pleurotus nemzetséghez, ez az elfogadott neve is.