Kalap: Kissé domború, kagylószerű, majd lapos, féloldalas, kajla. Néha kicsi, 2-10 cm, máskor igen nagyra, 35 cm-ig megnő. Fiatalon a széle begöngyölt. A kalapok emeletesen állnak egymás felett, felül a legnagyobbak. Színük különféle, legtöbbször szürkésfekete, palaszínű, de lehet barnásszürke, kék vagy fehéres is. Fiatalon többnyire ibolyásfekete, majd hamuszínen át
Lemezek: A spórapor fehér, bőven hull, és a kalapok alatt a talajt fehéren bevonja. Spórái fehérek, hosszúkás tojásdadok.
Tönk: Igen rövid, és egy közös tőből sok tönk indul ki. A közös összeolvadó tönkrész lehet akár 15 cm széles is, és ebből a vastag alapból néha több, akár 15 cm hosszú tönk is kinyúlhat. Felületük pehelyszőrös, színük fehér vagy halványszürkés.
Hús: Fehér, puha, de később szívós lesz. A tönkrész már fiatalon is az. Szerkezete sugarasan rostos, szálakra foszló.
Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható gomba, a régi idők óta fogyasztják. Az idősebb példányok kissé rágósak és nehezen emészthetők. Legjobb, ha apróra vagdalva vagy darálva tesszük az ételbe, vagy ha szárítjuk, és porrá törjük. Igen szépen, eredeti színében szárad, és jól porítható. Kellemes és erős gombaszaga van, íze édeskés.
Előfordulás: Őszi-téli gomba, szeptembertől terem. Enyhe téli és kora tavaszi hónapokban is előfordul. Különféle élő fák törzsén, tövén, tuskóján, gyakran bokrok tövén is csoportosan terem. Főleg fűzfán, bükkön, de sokféle más erdei és kerti fán, sőt bodzán is megtalálhatjuk. Nem támadja meg az ép fát, csak a sérültet. A fában hosszában terjed, és így a gombakalapok néha 4-5 m magasan is mutatkoznak. Nem ritka az akár több kilogrammos laskagomba csoport. Kivágott fán és földben maradt tuskón is kinő. A gomba által megtámadott fa kellemes gombaszagú és fehér. Faanyagon, fűrészporon, sőt különféle hulladékanyagokon is termeszthető.
Spóra: Fehér vagy halvány lilás-szürke; 8-9 x 3-4μm; enyhén vese alakú, sima
Összetéveszthetőség: Hozzá hasonló mérges gomba nincsen. A különféle ritkább és apróbb, nem mérgező laskagombáktól a színe jól megkülönbözteti. Az ördögszekérgomba kalapja barna, nem teljesen Féloldalas, csak kajla, és ritkán csoportos, mezőn terem, a talajon. Más hasonló színű és csoportos gombák kalapja nem féloldalas, nem kajla (pl. a Csoportos pereszke). A féloldalas taplók nem lemezesek és fakeménységüek. A késői laskagombához igen hasonló közeli rokona, az erestönkű laskagomba, amely barnássárga, sárga kalapú, és tönkjén a lefutó lemezek hálózatos recében folytatódnak. Különféle lombos fákon, főleg nyárfán, szilfán, juharfán, az elhalt faanyagon tavasztól őszig terem, főleg az ország déli részén. Fűrészporon, fahulladékon, fatuskókon termeszthető. Igen jó, ehető gomba.
Megjegyzés: A nemzetség név Pleurotus jelentése - oldal fül, és arra utal, hogy a gomba mint oldalsó csatolmány van a fán. Az ostreatus - osztriga, amely a kagylóhéjhoz való hasonlóságra utal.
Fajleírás: 1775-ben a holland természettudós Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin (1727-1817) jegyezte le Agaricus ostreatus néven. 1871-ben a német Paul Kummer mikológus a Pleurotus (új nemzetség, amelyet ő hozott létre 1971-ben) nemzetségbe helyezte, így ez a jelenleg elfogadott tudományos neve.
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Pleurotaceae |
Nemzetség: | Pleurotus |
Fajnév: | ostreatus |
A faj leírója: | (Jacq.) P. Kumm. |
Magyar fajnév: | késői laskagomba |
Életmód: | nekrotróf parazita |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Késői laskagomba - Pleurotus ostreatus
A gomba bélyegen: