Késői laskagomba

Pleurotus ostreatusKalap: Kissé domború, kagylószerű, majd lapos, féloldalas, kajla. Néha kicsi, 2-10 cm, máskor igen nagyra, 35 cm-ig megnő. Fiatalon a széle begöngyölt. A kalapok emeletesen állnak egymás felett, felül a legnagyobbak. A bőr teljesen sima, csupasz és fénylő, feketés Ibolyakék vagy palaszürke árnyalatú, de gyakran szürkésbarna vagy szürke színű.

Lemezek: A lemezek többé-kevésbé sűrűnállók, eltérő hosszúságúak, a tönk közelében néha erekkel összekötöttek. A kalap széle felé a lemezek kicsit keskenyebbek és a tönkre lefutók. A színűk először krémfehér, később elefántcsont színű.

Tönk: Igen rövid, és egy közös tőből sok tönk indul ki. A közös összeolvadó tönkrész lehet akár 15 cm széles is, és ebből a vastag alapból néha több, akár 15 cm hosszú tönk is kinyúlhat. Felületük pehelyszőrös, színük fehér vagy halványszürkés.

Hús: Fehér, puha, de később szívós lesz. A tönkrész már fiatalon is az. Szerkezete sugarasan rostos, szálakra foszló.

Spóra: Fehér vagy halvány lilás-szürke; 8-9 x 3-4μm; enyhén vese alakú, sima

Előfordulás: Őszi-téli gomba, szeptembertől terem. Enyhe téli és kora tavaszi hónapokban is előfordul. Különféle élő fák törzsén, tövén, tuskóján, gyakran bokrok tövén is csoportosan terem. Főleg fűzfán, bükkön, de sokféle más erdei és kerti fán, sőt bodzán is megtalálhatjuk. Nem támadja meg az ép fát, csak a sérültet. A fában hosszában terjed, és így a gombakalapok néha 4-5 m magasan is mutatkoznak. Nem ritka az akár több kilogrammos laskagomba csoport. Kivágott fán és földben maradt tuskón is kinő. A gomba által megtámadott fa kellemes gombaszagú és fehér. Faanyagon, fűrészporon, sőt különféle hulladékanyagokon is termeszthető.

Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható gomba, a régi idők óta fogyasztják. Az idősebb példányok kissé rágósak és nehezen emészthetők. Kellemes és erős gombaszaga van, íze édeskés.

Összetéveszthetőség: Hozzá hasonló mérges gomba nincsen. Más hasonló színű és csoportos gombák kalapja nem féloldalas, nem kajla (pl. a Csoportos pereszke). A késői laskagombához igen hasonló közeli rokona, az erestönkű laskagomba, amely barnássárga, sárga kalapú, és tönkjén a lefutó lemezek hálózatos recében folytatódnak. Hasonló még a nyári laskagomba, amelynek kalapszíne világosabb.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Földi állaskagombaÖrdögszekér laskagomba

Megjegyzés: A nemzetség név Pleurotus jelentése - oldal fül, és arra utal, hogy a gomba mint oldalsó csatolmány van a fán. Az ostreatus - osztriga, amely a kagylóhéjhoz való hasonlóságra utal. Jól termeszthető faj.

Fajleírás: 1775-ben a holland természettudós Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin (1727-1817) jegyezte le Agaricus ostreatus néven. 1871-ben a német Paul Kummer mikológus a Pleurotus (új nemzetség, amelyet ő hozott létre 1971-ben) nemzetségbe helyezte, így ez a jelenleg elfogadott tudományos neve.