Kalap: 3-8 (12) cm átmérőjű; eleinte domború, majd ellaposodik, köldökössé válik, végül tölcsérformájú lesz, széle fiatalon begöngyölt; vékony húsú; a fehéres alapszínű kalapon sötétbarna, feketés színű pikkelyek vannak.
Lemezek: Tönkre lefutók, keskenyek, sűrűn állók; élük idővel kissé fűrészes lesz; fiatalon fehérek, idővel okkeres árnyalatúak lesznek, sárgulók.
Tönk: 2-5 (10) cm hosszú, 0,3-1 cm vastag; központi vagy oldalt álló; hamar eltűnő gallérja van; alapszíne fehéres, feketés-barnás színű, szálas pikkelyek díszítik.
Hús: Eleinte puha, de hamar szívóssá, bőrszerűvé válik; színe fehéres, enyhén sárgul; jó szagú és -ízű.
Fogyaszthatóság: Ehető.
Előfordulása: Áprilistól novemberig, lombos fák tönkjén, különösen fűzfán és nyárfán, de talajon fekvő, megmunkált fán is előforduló, csoportos megjelenésű gyakori faj.
Spóra: Fehér; 3,5-4 x 7-8 μm; ellipszoid, sima, átlátszó.
Összetéveszthetőség: Hasonló mérgező gombafaj nincs. A jellegzetes kalapja és előfordulásának helye könnyen felismerhetővé teszi.
Megjegyzés: A tigrinus jelentése tigris. A panus jelentése nem teljesen tisztázott, valószínű a latin panis-kenyér szó.
Fajleírás: A faj leírása Jean Baptiste François Pierre Bulliard nevéhez fűződik, aki Agaricus tigrinus néven írta le 1782-ben. Később 1951-ben vette fel a jelenlegi nevét Rolf Singer mikológus munkája nyomán.
Egyéb elnevezések: Nyárfa dücskőgomba, pikkelyes fagomba Panus tigrinus
Rendszertan:Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Polyporales |
Család: | Polyporaceae |
Nemzetség: | Lentinus |
Fajnév: | tigrinus |
A faj leírója: | (Bull.) Fr. |
Magyar fajnév: | nyárfa-fagomba |
Életmód: | fán élő szaprotróf |
Étkezési érték: | nem ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Nyárfa-fagomba - Lentinus tigrinus
A gomba bélyegen: