Földtoló galambgomba

Russula delicaKalap: Kezdetben gömbölyű, domború, később a közepén tölcsérszerűen bemélyedő, de a széle többnyire begöngyölt marad, 8-15 cm széles. Színe fehér, barnásfehér, de mivel előbújáskor már a talajban kinyílik, és a fölötte levő földréteget felemeli, a kalap teteje mindig földes, a vastagabb törmeléktől szennyes. Idős korban foltosan megbarnul.

Lemezek: Kissé lefutók, sűrűn állók, és kissé vastagok. Fehérek, de főleg a tönk körül olykor halvány zöldeskéken árnyaltak.

Tönk: Rövid, zömök, hengeres vagy felül kissé vastagabb, 5- 13 cm hosszú, 1-5 cm vastag. Fehér, de fenn a lemezek mellett többnyire halvány zöldeskékes árnyalat látszik.

Hús: Merev, kemény, pattanva törő.

Spóra: Fehér, vagy nagyon világos krémszínű; 8-11 x 6.5-8.5µm; elliptikus, kis szemölcsökkel fedett.

Előfordulás: Lomberdők talaján, nyáron és ősszel terem, száraz időben is. Helyenként gyakori.

Fogyaszthatóság: Íze eleinte jó, később kissé csípős, retekízű. Szaga sajátos, kissé halszagra emlékeztető. Ehető, de nem jó minőségű. Az összetévesztési lehetőségek miatt sem ajánlható biztonságos gyűjtésre.

Összetéveszthetőség: A földtoló galambgomba rendkívül hasonlít a nagy fehér tejelőgombákhoz, így a keserűgombához, a Pelyhes keserűgombához és rokonaihoz, amelyek általában erősen csípős ízük miatt fogyasztásra alkalmatlanok. A tejelőgombákat megkülönbözteti ugyan tejnedvük, de az száraz időjárás esetén beszáradhat. Felületes megfigyelés esetén összetéveszthető a mérgező ViaszFehér tölcsérgombával is, bár annak húsa szálas rostos, nem pattanva törő. A földtoló galambgombát minden hasonló gombától megkülönbözteti tönkjének és lemezeinek halvány zöldeskék színe, az azonban nem minden esetben látszik.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fehértejű keserűgombaPelyhes keserűgomba
Rózsáslemezű keserűgomba

Megjegyzés: A Russula latin név azt jelenti, hogy  vörös vagy vöröses, de több galambgomba mégsem vörös kalapú. A delica azt jelenti -elválasztott. A delicatus szó is szóba jöhet, mint kellemes, vagy szép értelemben.

Fajleírás: A jelenleg elfogadott tudományos nevét, 1838-ban a svéd mikológus Elias Magnus Fries írta le, és nevezte el Russula delica-nak.