Nagy őzlábgomba - Macrolepiota procera
Ritkás erdők és erdőszélek lakója. Nagy termetű, feltűnő megjelenésű gomba. Csak a kalapja fogyasztható, mivel a tönk húsa kemény, rostos. A procera szó jelentése a faj latin nevében karcsú, magasra nőtt. Rántott gombaként elkészítve a legízletesebb. De finom pörköltként is. Mérete miatt nehezen összetéveszthető a kifejlett példány. A gallérja eltolható a tönkjén. Törzsét szárítva és porítva fűszerként használhatjuk.
Ízletes rizike - Lactarius deliciosus
Közepes termetű, rendszerint erdeifenyők körül, ősszel tenyésző gomba. Kalapja kezdetben begöngyölt szélű, közepe bemélyedő, majd szétterül. Színében egyaránt megtalálható a zöld és a narancssárga. Jellemző átmérője 4–12 cm.Lemezei sűrűn állók, élénk narancsvörös színűek, törékenyek, nyomásra megzöldülnek. Tönkje rövid zömök, színe a kalapéval megegyező.
Gyapjas tintagomba - Coprinus comatus
Fiatalon ehető, ízletes gomba. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek. Főzés során jellegzetes illata van, íze azonban kellemes. Leszedés után egy-két órán belül ajánlott elfogyasztani. A népi gyógyászatból ismert viszont a gomba vércukorszint-csökkentő hatása. A hatást azóta állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor szintjét.
Ízletes kucsmagomba - Morchella esculenta
Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják. Nyesrsen azonban nem ehető, gyomorrontást okoz, forró vízben előfőzni, blansírozni vagy a fentiek szerint hőkezelni kell fogyasztás előtt.
Sötét trombitagomba - Craterellus cornucopioides
A sötét trombitagomba mérsékelt éghajlaton, bármilyen erdőségekben megterem, nyár végén és ősszel szedhető. Piacokon és üzletekben ritkán találkozhatunk vele, mert hazánkban kevésbé népszerű, pedig fűszeres illata és jellegzetes aromája leginkább a szarvasgombáéhoz hasonlítható. Frissen sem az íze, sem pedig az illata nem jellegzetes, szárítva azonban illatossá, aromássá válik. Szárítva, fűszergombaként használjuk, kitűnően ízesíti a más gombafajtából készült ételeket.
Sárga rókagomba - Cantharellus cibarius
A rókagombának három-négy fajtája is létezik, de nálunk a sárga rókagomba a legelterjedtebb. Érdekesség: az Egyesült Államokban létezik egy vadon termő, kék színű változata is. A rókagombák családjába tartozik még a sötét trombitagomba is, aminek vékony húsa frissen főzve nem nagy élmény, ám szárítva, porítva csodálatos fűszer. Van még két ehető, bár kevésbé markáns ízű tagja a családnak. Az egyik a narancssárga álrókagomba, a másik a szintén narancsszínű tölcsérgomba.