Az oldal néhány funkciója

Gombahatározó

Folyamatosan bővülő gombatár, amely a gombák látható jegyeinek szűkítéseivel adja ki a lehetséges találatokat. Mivel nem tartalmazza az összes gombát, ezért ezek közelítő adatok. Pl. Lehet több hasonló gomba, de csak 3-4 van az adatbázisban, ez nem jelenti, hogy mással nem keverhető össze.

Közösségi felület

Itt lehet tapasztalatokat, képeket cserélni. Szabadon kommentelni illetve a tervek szerint egy országos térképen jelölni az egyes megtalált fajokat. Ezzel segítve egymást. Valamint egyedi ötleteket megosztani akár gasztronómiai, akár más területhez tartozó.

Érdekességek

Ahogy minden más területen a gombakedvelők körében is lehetnek olyan használati tárgyak, bélyegek, stb. amelyek a gombákról szólnak, vagy olyan rekordok, amelyekről érdemes tudni.

Letölthető anyagok

Itt különböző listákat, galériákat, vagy dokumentumokat találsz. Amelyek segíthetik a tanulásod vagy egyéb a gombákhoz fűződő tevékenységeidet. A tervek szerint feltöltésre is lesz lehetőség.

Ezek a kedvenceim

Nagy őzlábgomba

Nagy őzlábgomba - Macrolepiota procera

Ritkás erdők és erdőszélek lakója. Nagy termetű, feltűnő megjelenésű gomba. Csak a kalapja fogyasztható, mivel a tönk húsa kemény, rostos. A procera szó jelentése a faj latin nevében karcsú, magasra nőtt. Rántott gombaként elkészítve a legízletesebb. De finom pörköltként is. Mérete miatt nehezen összetéveszthető a kifejlett példány. A gallérja eltolható a tönkjén. Törzsét szárítva és porítva fűszerként használhatjuk.

Ízletes rizike

Ízletes rizike - Lactarius deliciosus

Közepes termetű, rendszerint erdeifenyők körül, ősszel tenyésző gomba. Kalapja kezdetben begöngyölt szélű, közepe bemélyedő, majd szétterül. Színében egyaránt megtalálható a zöld és a narancssárga. Jellemző átmérője 4–12 cm.Lemezei sűrűn állók, élénk narancsvörös színűek, törékenyek, nyomásra megzöldülnek. Tönkje rövid zömök, színe a kalapéval megegyező.

Gyapjas tintagomba

Gyapjas tintagomba - Coprinus comatus

Fiatalon ehető, ízletes gomba. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek. Főzés során jellegzetes illata van, íze azonban kellemes. Leszedés után egy-két órán belül ajánlott elfogyasztani. A népi gyógyászatból ismert viszont a gomba vércukorszint-csökkentő hatása. A hatást azóta állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor szintjét.

Ízletes kucsmagomba

Ízletes kucsmagomba - Morchella esculenta

Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják. Nyesrsen azonban nem ehető, gyomorrontást okoz, forró vízben előfőzni, blansírozni vagy a fentiek szerint hőkezelni kell fogyasztás előtt.

Ízletes kucsmagomba

Sötét trombitagomba - Craterellus cornucopioides

A sötét trombitagomba mérsékelt éghajlaton, bármilyen erdőségekben megterem, nyár végén és ősszel szedhető. Piacokon és üzletekben ritkán találkozhatunk vele, mert hazánkban kevésbé népszerű, pedig fűszeres illata és jellegzetes aromája leginkább a szarvasgombáéhoz hasonlítható. Frissen sem az íze, sem pedig az illata nem jellegzetes, szárítva azonban illatossá, aromássá válik. Szárítva, fűszergombaként használjuk, kitűnően ízesíti a más gombafajtából készült ételeket.

Ízletes kucsmagomba

Sárga rókagomba - Cantharellus cibarius

A rókagombának három-négy fajtája is létezik, de nálunk a sárga rókagomba a legelterjedtebb. Érdekesség: az Egyesült Államokban létezik egy vadon termő, kék színű változata is. A rókagombák családjába tartozik még a sötét trombitagomba is, aminek vékony húsa frissen főzve nem nagy élmény, ám szárítva, porítva csodálatos fűszer. Van még két ehető, bár kevésbé markáns ízű tagja a családnak. Az egyik a narancssárga álrókagomba, a másik a szintén narancsszínű tölcsérgomba.

Back to top ikon